Založ si blog

Anticovidové desatoro

Vážený pán predseda vlády, minister zdravotníctva, predsedníčka Výboru pre zdravotníctvo NR SR, prezident SLK, kolegovia, občania.

Neustále dostávame informácie o zhoršujúcej sa situácii ohľadom šírenia ochorenia COVID-19 a reštrikčnom boji proti nemu. V rámci toho nám však nepochopiteľne chýba zdôrazňovanie využívania prirodzených, efektívnych, ľahko vykonateľných a ekonomicky nenáročných aktívnych zásad, ktorých aplikácia v praxi by nepochybne výrazne zlepšila celú situáciu. Pritom na ich zavedenie od začiatku situácie spojenej s ochorením COVID-19 opakovane upozorňujeme. V rámci skutočného komplexného boja proti tejto viróze vás žiadame, aby ste v rámci vašich možností (RTVS, atď.) začali kontinuálne presadzovať aj tieto jednoduché, ale veľmi účinné liečebno-preventívne odporučenia. Odbremenili by zdravotníctvo a občania by začali primerane preberať zodpovednosť za svoje zdravie. Zhrnul som ich do základných, jednoduchých AntiCovidových desatoro:

Otužovanie

Zdravá výživa

Cvičenia pohybového a dýchacieho systému

Odpočinok, spánok, relaxácia

Vyplachovanie slizníc nosohltana

Smiech a pozitívne prelaďovanie

Slnenie

Prechádzky, turistika

Aktivácia akupunktúrnych bodov a reflexných zón

Vetranie a iné protiepidemické opatrenia

Vhodnosť presadzovania týchto zásad platí samozrejme pre celé obdobie nášho života, osobitne však v čase hromadného šírenia akejkoľvek vírusovej infekcie. Hoci sa definované odporúčania AntiCovidového desatora a jeho vykonávanie samozrejme niekedy prekrývajú, je jasne špecifikované. Jeho pravidelná aplikácia nepochybne podporí duševné i telesné zdravie a tým aj celkovú imunitu u každého, kto ho bude pravidelne využívať. O to viac, že rôzne typy (korona)vírusov tu boli, sú a budú. A budú mutovať a objavia sa aj nové typy vírusov. Pritom ako vidíme, naši občania zodpovedne pristupujú k doteraz presadzovaným pasívnym ochranným opatreniam. Tie však nemôžu stačiť. Ak by súčasne začali naši obyvatelia aktívne AntiCovidovým desatorom zvyšovať svoju nešpecifickú imunitu, možno predpokladať, že s podporou masovokomunikačných prostriedkov by sa aj do tejto činnosti v rôznej intenzite zapojilo i viac ako 70% z nich. Tým by sme nepochybne dosiahli výrazné zníženie šírenia tohto ochorenia, zmiernenie klinických prejavov u klinicky chorých i zníženie úmrtnosti.

Doc. MUDr. Karol Hornáček, PhD.

Prezident Slovenskej spoločnosti fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie

Pripájam krátky návod ako jednotlivé zásady aplikovať a mierne rozšírenú a odbornejšie formulovanú verziu desatora:

Pravidelné, stupňujúce sa otužovanie

Zdravá výživa

Stupňujúce sa, nevyčerpávajúce cvičenie pohybového a dýchacieho systému

Odpočinok, spánok, relaxácia

Vyplachovanie a otužovania slizníc nosohltana

Smiech (i nasilu) a pozitívne prelaďovanie

Pravidelné slnenie

Prechádzky, turistika

Aktivácia imunitu stimulujúcich akupunktúrnych bodov a reflexných zón

Vetranie a iné protiepidemické opatrenia (rozostupy, meranie teplôt, rúška v interiéri)

Pravidelné a postupne stupňujúce sa otužovanie svojho tela je základným pilierom zvyšovania nešpecifickej imunity. Väčšinou dostupná je forma striedania studenšej a teplejšej sprchy. Pritom postupne zvyšujeme teplotný rozdiel medzi teplou a studenou vodou a čas, počas ktorého ju na telo aplikujeme. Môžeme začať otužovaním aj len časti tela (nohy, ruky) a postupne prejsť na celé. Jednoduché je využiť aj pravidelný pobyt na chladnejšom vzduchu, vyjdúc v ľahšom oblečení na balkón a po začínajúcom pocite chladu, vojsť späť do bytu a zohriať sa. A toto môžeme zopakovať aj viackrát denne. Hlavne osoby, ktoré teraz pracujú z domu.

Istú formu otužovania predstavuje aj spánok pri otvorenom okne, umývanie tváre studenou vodou, neprekurovanie bytov, atď. Vhodná je samozrejme sauna, ale tá je v súčasnosti vo verejných zariadeniach nedostupná.

V oblasti výživy treba hlavne v súčasnosti preferovať neprejedanie sa a zvýšenú konzumáciu surovej zeleniny i ovocia (kyslá kapusta, cesnak, cibuľa, jablká, banány, rôzne druhy klíčkov, červená repa, atď.), kde sa okrem vitamínu C, nachádzajú aj dôležité minerály (horčík, selén, zinok, atď.) a iné potrebné zložky. Významné sú i potraviny podporujúce imunitu (bryndza, žinčica, hliva, med, ďumbier, atď.).

Nezastupiteľné sú pravidelné nevyčerpávajúce cvičenia. Predovšetkým miernej a strednej intenzity. Osobitne vytrvalostného i odporového charakteru. Riadiť sa pritom môžeme pocitom dušnosti a vhodnou pulzovou frekvenciou. Ak od čísla 180 odrátame počet rokov, ktorý máme, dosiahneme počet pulzov, ktorý už nie je potrebné pre podporu imunity prekračovať. Týka sa to osôb s pravidelnou srdcovou činnosťou. Ako vhodné pohybové aktivity možno odporúčať behávanie, bicyklovanie, korčuľovanie, tenis, atď. Význam však majú i menej náročné činnosti: krátke rozcvičky počas sedavého zamestnania, nevyužívať výťah, ale schodište, atď.

K týmto liečebno-preventívnym aktivitám je vhodné priradiť aj dychové cvičenia. Tie je však potrebné sa naučiť na fyziatricko-rehabilitačných oddeleniach. Zintenzívnenie činnosti celej bránice, však môžeme dosiahnuť jednoducho a účinne aj tak, že nadychujeme cielene do rúk obopínajúcich z boku hrudník. Dávame si však pozor, aby sme pritom nezdvíhali plecia a nezapájali šijové svaly.

Potrebný je dostatočný odpočinok, osobitne spánok a relaxačné techniky. Antistresové relaxačné techniky zohrávajú veľký význam pri ovplyvňovaní imunity. Aj skutočnosť, že v známej Španielskej chrípke podľahlo po prvej svetovej vojne viac osôb, ako počas samotnej vojny, nebolo určite podmienené len agresivitou vírusu chrípky, ale skôr dlhodobou pretrvávajúcou podvýživou obyvateľstva a chronickým stresom z informácií z dovtedy neznámych hrôz vojny.

Dôležité je i preplachovanie a otužovanie nosnej, prípadne ústnej sliznice pravidelnými výplachmi fyziologickým roztokom. Dá sa jednoducho doma zarobiť (9 g soli na 1 liter vody), alebo kúpiť v lekárni jeho rôzne aplikačné formy (spray s morskou vodou). Potreba preplachovania nosnej dutiny je osobitne vhodná v zimnom vykurovacom období, keďže suché teplo z radiátorov vysušuje sliznicu a vytvára tak podmienky pre ľahší vstup vírusovej i bakteriálnej infekcie.

Pozitívne prelaďovanie sa a boj proti negatívnym náladám zohráva veľmi dôležitú úlohu  pri podpore celkovej imunity. Vhodná je i jednoduchá technika 2-3 minútového intenzívneho smiechu – i „nasilu“

Potrebné je i pravidelné vystavovanie sa prirodzenému slnečnému svetlu, hoci je zimné počasie. Aj v okne a na balkóne si môžeme denne minimálne 15 – 20 minút slniť aspoň tvár a ruky, kvôli vitamínu D a súčasne sa pozitívne prelaďovať.

Pravidelné prechádzky a turistika predstavujú komplexné imunostimulačné pôsobenie cez teplotné podnety, zvyšovanie kondície, psychické prelaďovanie, sluchové, zrakové i čuchové podnety z prírody, atď. Ako vhodnú prechádzku môžeme využívať aj chôdzu do práce.

Imunitu stimuluje i opakovaná, niekoľko minútová tlaková masáž základných akupresúrnych bodov (Chegu, Zusanli a Quchi) a reflexných zón (plosky nôh, ucho, atď.).

Počas pobytu v interiéri je dôležité časté vetranie, najlepšie mať stále otvorené okno. Najmä ak je v miestnosti viac ľudí. K tomuto odporúčaniu možno priradiť aj iné protiepidemiologické opatrenia (meranie teploty, dodržiavanie rozostupov, atď.). Nosenie rúšok však nemožno považovať za vhodné v exteriéri, ak sme sami.

Všetky tieto najprirodzenejšie liečebno-preventívne podnety AntiCovidového desatora, ľahko vykonateľné a ekonomicky nenáročné, majú potenciál priniesť pre každého jednotlivca skutočne významný krátko i dlhodobý zdravotný prínos. To má súčasne výrazný potenciál odľahčiť zdravotnícky systém personálne i ekonomicky a podporou zdravých domácich výrobkov (medu, zeleniny, bryndze, žinčice, atď.), domácej turistiky a podobne, zlepšovať hospodársku situáciu Slovenskej republiky.

Vážení predstavitelia zodpovední za riešenie problému s COVID-19, vážení spoluobčania. Verím, že prezentované AntiCovidové desatoro vás osloví a pozitívne podporí úpravu súčasnej epidemiologickej situácie a vášho osobného zdravotného stavu. Lebo rúškom prelepené ústa, zákaz vychádzania a povinné testovanie nepredstavujú celoživotné riešenie SARS-CoV-2, ale ani jeho nových mutácií, ani budúcich vírusových infekcií.

Zodpovednosť, diktát a prevencia

29.10.2020

Vážení predstavitelia zodpovední za riešenie problému s COVID-19, vážení občania Buďme zodpovední. To je zásada, ktorou by sme sa mali v živote riadiť. Osobitne v krízovej situácii. Toto odporúčanie je v súčasnosti zdôrazňované i našimi riadiacimi orgánmi. A väčšina občanov sa ním i prirodzene riadi. Ako predstaviteľ Slovenskej spoločnosti fyziatrie, [...]

Británia Londýn Hainault útok meč zranení

Muž s mečom útočil na ľudí na predmestí Londýna

30.04.2024 12:52

Podľa polície incident zrejme nesúvisí s terorizmom.

lukáš machala

Je podložené, že Zem je guľatá? Boli ste vo vesmíre? Machala chce dať vo verejnoprávnom médiu priestor aj konšpirátorom

30.04.2024 12:37

Machala sa stal známym ako poradca bývalého predsedu NR SR Andreja Danka. Už vtedy bol šíriteľom konšpiračných teórií.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Pamätný deň vstupu do EÚ je 1. mája, slovenský pas patrí k najsilnejším

30.04.2024 12:19

Už je to 13 rokov, čo si pripomíname okrem Sviatku práce aj Deň pristúpenia Slovenskej republiky k Európskej únii.

medveď

O novele týkajúcej sa regulácie medveďov budú poslanci rokovať zrýchlene

30.04.2024 12:08

Návrh mení aj zákon o civilnej ochrane.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 7838x
Priemerná čítanosť článkov: 3919x

Autor blogu

Kategórie